Eigenlijk, zodra dit geheim wordt onthuld, zul je ontdekken dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Hoe ontstaan de unieke scheuren op tijgerbrood? Dit komt doordat een laagje rijstpap wordt aangebracht op het halfgerezen brooddeeg. Wanneer het brood volledig is gerezen en de oven in gaat om te bakken, zal de rijstpaplaag, omdat deze geen gluten bevat, niet uitzetten zoals het deeg, maar scheurtjes vormen op het oppervlak van het deeg. Deze unieke gevlekte scheuren geven het tijgerbrood zijn kenmerkende uiterlijk en textuur.
Hoewel witte rijstmeel eiwitten bevat, vormt het geen gluten, waardoor het de laatste jaren populair is geworden in glutenvrije bakkerijen. Het heeft een lichtzoete smaak en verstoort de smaak van andere ingrediënten niet. Sommige bakkers voegen echter ook gist toe aan de rijstpap, om extra smaak toe te voegen. Hoewel gist een fermentatie-effect heeft, kan rijstmeel geen koolstofdioxide zoals tarwemeel vasthouden, dus kan het geen vergelijkbare rijseffecten hebben als het deeg.
In de oven ondergaat de rijstpap een proces van gelatinisatie, droging, verharding en barsting. Deze productiemethode geeft de ingrediënten een lichtzoete gistachtige smaak en een knapperige textuur, die sterk contrasteert met het deeg.
Hoewel het eindproduct er ruw en wild uitziet, is het van binnen zeer zacht en hoeft het alleen maar met boter te worden geserveerd om een onweerstaanbare unieke smaak aan je tafel toe te voegen. Tijgerbrood is net als de meeste andere broden veelzijdig in gebruik, maar de knapperige goudbruine korst gecombineerd met het zachte en luchtige brood geeft het een onvergelijkbare smaakbeleving. Geniet van dit tijgerbrood samen met een warme kom soep tijdens de winterdagen en je zult worden betoverd door zijn unieke charme!